Helyünk a Kárpát-medencében

 
Solymos József gyógyító, közíró volt a TMK első vendége

 

Mint ahogyan arról a múlt heti számunkban hírt adtunk 2007. márciusában önálló polgári társulásként újjászerveződött a Tompa Mihály Klub. 1962-ben a magyar kultúra terjesztése, művelése és az identitástudat megőrzése érdekében tenni akaró emberek alakították meg, köztük Veres János költővel, polgári nevén Vörös Zoltánnal, aki ma már nem lehet közöttünk. 2007. június 21-én, a nyári napfordulókor tartották első klubestjüket, Solymos József gyógyítót, közírót látták vendégül.

 

Solymos József Balogtamásiból származik, ma Somorján él. A Vasárnapban találkozhatunk írásaival, itt figyelt fel rá, régi ismerősére Vaskő Károly is, a klub elnöke, s meghívták előadónak. Solymos egykori TMK-s emlékeivel kezdte a bemutatkozását, majd kifejezte örömét, hogy újraalakult a klub, s újra elkezdte tevékenységét, mert nagy szükségét látja, hogy az emberek valahol össze tudjanak jönni, beszélgethessenek egymással. „Világunk igencsak atomizálva van, a TV, számítógép által be vagyunk zárva a szobánkba, ahonnan társadalmi életet nem lehet élni, másrészt így a társadalmi munkába sem tudnak bekapcsolódni az emberek.” – mondja. Pályafutásáról mesélve kiderült, hogy fiatalként otthagyta az orvosi egyetemet, megnősült. „Az élet sodort tovább, jobbra-balra vetődtem, míg rá nem jöttem, hogy kezembe kell venni az élet irányítását, hogy be tudjam járni azt az utat, amiért a Földre születtem. Mert nem azért születünk, hogy lézengjük, vagy hogy a szél ide-oda csapdosson, mint egy falevelet, hanem, hogy tegyük a dolgunkat. A 80-as évek végén volt egy halál közeli élményem, amikor azt az üzenet kaptam, hogy még dolgom van a Földön… Ekkor nem tudtam, hogy merre induljak. Aztán egyre több hasonló gondolkozású emberrel találkoztam, így egyszer jött egy Tibetben járt ember, aki azt mondta, nekem gyógyítanom kell, miért nem teszem a dolgom. Így kezdődött.” – meséli előadása során. Első gyógyítása fülkezelés volt, a beteg visszanyerte hallást, de ahogy a gyógyító mondja, ehhez az egyén akarat is kellett, mert az energiaátvitel csak segítség. El kell hinni, hogy képesek vagyunk meggyógyulni, s harmóniát teremtünk a környezetünkkel s saját magunkon belül is. „Az a felismerés csodálatos, hogy van egy univerzum, aminek én egy egész része vagyok. S nem véletlenül vagyunk ott, ahol létezünk. Minden nép, nemzet megkapja a maga sorsát, s helyét a világban.  A mi helyünk a Kárpát-medencében van…” – így jut el oda Solymos, hogy az a világ, amelyben élünk romlott, s a negatív erők, gyűlölet uralkodnak, s ezt szerinte csak a szeretettel lehet visszafordítani, mert nagy bajban van a Föld, 2012-re jósolják a katasztrófát, amikorra is a magnetikus hatások olyannyira legyengülnek, hogy nagyon egyszerűen fogalmazva pólusváltás áll be. Az előadás után egy-két nézetütköztetésre került sor, mindenesetre a téma tág, s sokakban kérdéseket vetett fel…

Vaskői Károly lapunknak elmondta, hogy ez egy nyárelői előadás volt, s tulajdonképpen elégedett a résztvevőkkel, bár nyilván többen is eljöttek volna, ha a VMK-ban nem éppen akkor lép fel a Körös, így megoszlott a közönség. „Próbálkozunk, szárnyat bontogatunk, most közeledik a nyár, a hőség nem igazán kedvező, de ősszel újabb klubesteket szervezünk, nyitottak vagyunk mindenki számára, aki szeretne részt venni a munkánkban, örömmel várjuk.” – mondja Vaskői, s hozzáfűzi, hogy nem öncélú tevékenységet kívánnak folytatni, s a lehetőségekhez mérten az igényeknek igyekszenek majd megfelelni. Három alosztály van alakulóban, felváltva tervezik a természettudomány, művészet, irodalom témákat. Tervezik Gróf Spanyol Zoltán, feltaláló, Zalán Tibor, Mács József meghívását.

Homoly

A képgalériába megtekinthetők a rendezvényen készült képek! Oldalmenü
Naptár
Diavetítő